25 de juliol 2009

avui és sant Jaume

Hi ha calendaris que ho diuen i n’hi ha que no ho diuen, però tots ho saben: avui és sant Jaume. Les vaques de Coma de Vaca i les seves parentes de tot el món, quan avui tinguin set i s’acostin al riu, sabran que beuen aigua de sant Jaume. Els mosquits i les mosques, al moure les ales sentiran aquell brogit característic de l’aire de sant Jaume. Fins els cotxes, que potser no en saben res, trauran fum del dia de sant Jaume. Els cafès dels bars, la forma dels núvols, el so de les campanes, el ball dels granets de pols, el to de llum del carrer i l’olor de l’escala al tornar a casa, avui seran els de sant Jaume.

4 comentaris:

Carme ha dit...

Felicitats Jaume'S-anti!!!

Anònim ha dit...

Sí, sempre passa el mateix, el dia de Sant Jaume

Enguany, però, després de la festa que tant bé ha descrit el Mungu, ha passat un fet insòlit : n'han sobrat

N'han sobrat molts d'aquests elements essencials que composen qualsevol festa

Elements, tan quotidians per altre banda, que tenen el poder de convertir en festa grossa qualsevol dia, qualsevol nit...

vaques, set, rius, aigües, mosquits, mosques, ales, brogits, aires, cotxes, fums, cafès, bars, núvols, campanes, balls, granets, pols, llums, carrers, olors, cases

N'ha quedat tant de tot que aquesta nit he anat a recollir els sobrants

N'he omplert fins a quinze cistelles

Exacte !

Una per a cada un

Mingu Manubens Bertran ha dit...

"...que composen qualsevol festa"

"Elements, tan quotidians per altre banda, que tenen el poder de convertir en festa grossa qualsevol dia, qualsevol nit..."

Que bé !

Vaig deixar la felicitació a la pàgina "de felicitacions", perquè em semblava adequat al "tema" de tot el bloc: "qualsevol dia, qualsevol nit..." "..pot sortir el sol", oi?

Recordava una escena de l'Antic Testament, que no vaig trobar, on abans de la lluita que ha d'enfrontar el protagonista (potser un d'aquells reietons de Judà, a l'antic poble d'Israel) contra un exèrcit enemic molt més nombrós i ben preparat que el seu, Déu li "deixa veure" un moment abans de l'enfrontament tot un altre exèrcit, format d'àngels, arcàngels i altres éssers celestials, armats amb espases i carros de foc, envoltant el camp de batalla des de les muntanyes de la vall on ha de tenir lloc el combat. Els altres no ho veuen, però els àngels hi són: no està sol i el protegiran..

De la mateixa manera, quí no s'ha adonat que el dia de Nadal, o el diumenge, o el dia del seu sant o aniversari, o.. "qualsevol dia, qualsevol nit" són essencialment diferents i meravellosament especials? Què bonic és l'any litúrgic, i el santoral..

Però no és estrictament necessari (encara que va millor) ser cristià, o jueu, o tenir sentiment religiós per experimentar-ho. Un exemple: els "facebooks" (que conec poc), creen lligams d'amistat i companyia, o tan sols els posen de manifest, com Déu amb el reietó quan el "deixa veure" que no està sol?

Avui, santa Marta, dia especialíssim. Felicitats, Marta Estrada. Felicitats Marta Pau.

Hem recollit la nostra cistella. Gràcies !

Mingu Manubens Bertran ha dit...

Em diu la MªCarme que encara no és santa Marta. És veritat; serà el dia 29. Avui, ho acabo de mirar, és sant Aureli i santa Natàlia, sant Simeó estilita, sant Pantaleó..

..i a Santpedor festa. Ahir era santa Anna i sant Joaquim. Queia en diumenge i l'ajuntament ha decretat que a Santpedor, aquest dilluns també era festa